Hevig verzet tegen de komst van tent

Noodopvang

De Dongense Dorpsnar

Begin februari worden in Dongen honderden mensen tijdelijk opgevangen in een tent. De tent dient daarmee als toevluchtsoord en biedt warm onderdak aan een grote menigte. De aankondiging van de komst van de tent leidt tot fel verzet en weerstand bij omwonenden en (horeca)ondernemers. Zij vrezen voor geluidsoverlast, drank – en drugsgebruik en het lastig vallen van meisjes en vrouwen. Na meerdere buurtbrieven, vele ambtelijke overleggen en enkele informatieavonden is de kou uit de lucht. Burgemeester Bakermans verleent de vergunning en is uitermate trots met dit resultaat.

Toch is niet iedereen in Dongen blij met de noodopvang. De ondernemers vrezen voor hun omzet en veiligheid en tekenden daarom bezwaar aan. “Wij eisen permanent cameratoezicht en BOA’s die controleren wanneer de mensen de tent verlaten. Mocht burgemeester Bakermans dit niet kunnen garanderen dan nemen wij zelf het heft in handen en gaan een deurbeleid hanteren.”, aldus een bezorgde ondernemer. Ook bij de omwonenden schiet het nieuws in het verkeerde keelgat. Een omwonende verwoordt de gevoelens uit de samenleving: “We zijn angstig. We hebben helemaal geen zicht op wat die mensen daar in die tent uitspoken. Het is allemaal drank en drugs en ‘s avonds vallen ze onze meisjes en vrouwen lastig. Waar moet dat heen met deze wereld!?”

“Mijn wil, om precies te zijn”

Burgemeester Marnix Bakermans

Reactie CDA

Volgens Bakermans moet alleen de vergunning nog worden verleend: “De juiste vergunning voor het plaatsen van de tent is een kwestie van politieke wil. Mijn wil, om precies te zijn. En portefeuillehouder van vergunningverlening – René Jansen – gehoorzaamt altijd braaf mijn wil. Dus dat komt prima voor elkaar!”
Politieke partijen waren niet happig om hun standpunt te delen en houden vooralsnog de kaarten tegen de borst. Behalve het CDA. Vanwege zijn verblijf in het buitenland was fractievoorzitter Stijn Sips niet bereikbaar voor een reactie. Daarom liet de CDA-vicefractievoorzitter zich wel uit de tent lokken. “De komst van de tent zet onnodig de verhoudingen in de samenleving op scherp en verhardt het maatschappelijk debat. Als échte Christendemocraat roep ik iedereen op om in godsnaam met elkaar in gesprek te blijven.”, aldus Coert van Os.

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email