Burgemeester Starmans (VVD) ontvangt geen N629-prognosecijfers en stuurt brandbrief naar provinciebestuur

DSC_0138

De Dongense Dorpsnar

Het dagelijkse provinciebestuur heeft besloten om de aanleg van de N629 uit te stellen. De nieuwe provinciale weg leidt volgens stikstofberekeningen tot een te hoge stikstofuitstoot. Burgemeester Starmans trekt deze voorspellende stifstofberekeningen in twijfel. Ze verdenkt het provinciebestuur ervan dat de prognosecijfers zijn gemanipuleerd in het voordeel van hun provinciebesluit. Toen Starmans naar de onderliggende rapporten vroeg, kreeg ze nul op haar rekest. Daarom stuurde ze deze week – op hoge poten – een brandbrief naar de Commissaris van de Koning van Noord-Brabant. In niet misverstane woorden trekt ze de prognosecijfers én daarmee de handelswijze in twijfel.

“Ik ben witheet!”, foetert een furieuze Starmans. Volgens haar leidt uitstel van aanleg tot enkele vergaande gevolgen voor Dongen. In haar brandbrief somt ze tien probleempunten op. Zo valt in de brandbrief te lezen dat: ,,Het onderhoud aan het onderliggende wegennet met bovengrondse en ondergrondse infrastructuur is inmiddels jaren uitgesteld. De verkeersregelinstallatie op de kruising Duiventorenbaan-Steenstraat is al jaren geleden technisch afgeschreven.” Ook is de burgemeester niet te spreken over de communicatiewijze vanuit het provinciehuis. ,,Het besluit is langs ambtelijke kanalen tot mij gekomen en er is pas later contact met mij opgenomen. Dat had anders gekund gelet op de maatschappelijke meerwaarde.”, meent Starmans.

“Er wordt gemanipuleerd, gelogen en gekonkeld.”

Burgemeester Marina Starmans (VVD)

Twee scenariorapporten

Deze tien problemen worden rechtstreeks veroorzaakt door het genomen provinciebesluit. Een besluit dat volledig gebaseerd is op onderliggende prognoseberekeningen van de stikstofuitstoot. De prognosecijfers werden aangeleverd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in opdracht van het provinciebestuur. Hier kwamen twee scenariorapporten uit: één scenariorapport met de objectieve cijfers. En één scenariorapport waarbij het provinciebestuur het rapport van het onderzoeksbureau nog cijfermatig naar haar hand heeft gezet. Om communicatieruis te voorkomen, besloot het provinciebestuur alleen de tweede rapportversie te delen met de gemeente Dongen.

“Wij doen dit eigenlijk om Marina een beetje tegen haarzelf te beschermen.”

Gedeputeerde Stijn Smeulders (PvdA)

Stinkend zaakje

De verontwaardigde Starmans heeft sterk het gevoel dat dit zaakje stinkt. ,,Er wordt gemanipuleerd, gelogen en gekonkeld. Alles wordt eraan gedaan om dit kromme verhaal recht te lullen. Wat heeft het provinciebestuur voor ons te verbergen?!” Gedeputeerde Stijn Smeulders (PvdA) snapt niks van deze aantijgingen. Hij legt uit alleen de tweede rapportversie te delen met het Dongense college omdat ,,zij niet over de verstandelijke vermogens bezit om de twee rapportversies van elkaar te onderscheiden”. Smeulders verwerpt ook Starmans’ insinuaties dat hij kwade bedoelingen heeft. “Wij openbaren alleen het rapport waarin we zelf de cijfers nog een beetje hebben aangepast naar onze uitkomst. Want wij vrezen dat, wanneer we beide versies zouden delen, bij Marina al heel snel verwarring ontstaat welke versie nou de juiste versie van onze werkelijkheid is. Wij doen dit eigenlijk om Marina een beetje tegen haarzelf te beschermen. Zie het als een vorm van politieke liefdadigheid.”, aldus de barmhartige gedeputeerde.

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email