BOA’s delen boete van €1.344,- uit voor samenscholing in centrum

20201212TB Kerststal

De Dongense Dorpsnar

De twee Dongense BOA’s deelden deze week tijdens één incident voor een recordbedrag aan boetes uit. Op het Looiersplein zagen de dienders een groep mensen die de coronamaatregelen niet naleefden. Voor diverse overtredingen werden zij door de buitengewone opsporingsambtenaren op de bon geslingerd. De opgestapelde overtredingen resulteerden in een bon met een totaalbedrag van €1.344,-

In deze coronatijden hebben de BOA’s het extra druk om de openbare orde en veiligheid te handhaven. Opsporingsambtenaar Weeda: “We zijn maar met z’n tweetjes, dat is veel te weinig voor een gemeente met het inwonersaantal van Dongen. Maar we doen er alles aan om iedere week ons bonnenquotum te halen.” Het was voor Weeda en zijn collega dus een welkome verrassing toen zij op het Looiersplein een gezelschap zagen samenscholen. “We hadden een anonieme tip gekregen van ene Hans van Aalst. Die wil verder gewoon anoniem blijven.” vermeldt BOA Johan van Treijen. ,,Aangekomen op het plaats delict, maakten onze harten een sprongetje. We calculeerden de situatie in en wisten meteen dat we hiermee de rest van de week vrij konden nemen.”

“Aangekomen op het plaats delict, maakten onze harten een sprongetje.”

Johan van Treijen – BOA Dongen

Samenscholing

De twee controleurs zagen de samenkomst en pakten direct het bonnenboekje erbij. De menigte was groter dan de wettelijk toegestane groepsgrootte van maximaal vier personen. Daarbij telden Weeda en Van Treijen het pasgeboren kind niet mee, aangezien de kleine guit nog onder de 12 jaar is. Tevens hield de groep geen anderhalve meter afstand. Het ingebrachte verweer dat het bij twee betrokkenen om één huishouden ging, kon niet worden aangetoond. Weeda: “Het zogenaamde huishouden kon zich niet legitimeren, beweerden geen achternaam te hebben en hadden geen vaste woon – of verblijfplaats.” Verder waren er nog boetes omdat het vee niet was geoormerkt. Eén persoon in het bezit was van mirre; dat valt onder de opiumwet. En één gevleugeld figuur een verlopen vliegbrevet had. Al deze overtredingen kwamen bovenop de coronaboetes.

Uitzonderingsregel

De schare vormde ook een obstakel voor de doorstroom van het winkelende publiek. Dit werd door de BOA’s niet geapprecieerd maar de mensenmassa kwam er met een waarschuwing vanaf. Het argument van één van de mannen dat zij gebruik maakten van de uitzonderingsregel – het belijden van hun geloofsovertuiging – kon niet op de sympathie van het duo Weeda en Van Treijen rekenen. Alle overtredingen bij elkaar kost het gezelschap €1.344,-. Omdat de financiële positie van Dongen uiterst karig is, geldt er tijdelijk een betalingstermijn van twee weken. De groep moet op uiterlijk 25 december het geldbedrag hebben gestort in de gemeentekas.

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email