Dongense regisseur tevreden met zijn TV-debuut

20201031BeeldRaadszaal

De Dongense Dorpsnar

Gemeentebode Arnoud van den Broek blikt tevreden terug op zijn tv-registratiedebuut. Afgelopen donderdagavond schreef Van den Broek Dongense televisiegeschiedenis. Door zijn live-uitzending van de raadsvergadering was het de allereerste keer dat het Dongense volk vanuit de huiskamer de volksvertegenwoordiging rechtstreeks in actie kon zien.

Door de aangescherpte coronamaatregelen worden pers en publiek fysiek geweerd om aanwezig te zijn bij de openbare raadsvergaderingen. Interim-griffier Toon Cornelissen moest dus iets bedenken om het openbare karakter toch te kunnen waarborgen. De bode werd door de interim-griffier benaderd om de tv-registratie op zich te nemen. Van den Broek pakte deze unieke kans met beide handen aan.

Gezichtsbedrog

“Het serveren van koffie, bezorgen van briefjes en betweterige verslaggevers de les lezen, heb ik nu wel onder de knie. Ik was dus blij met deze aangeboden uitdaging.” aldus de geestdriftige Van den Broek. De tv-registratie werd gedaan met één camera vanuit een vast camerapunt. Door een groothoeklens met bol glas kwam iedereen in beeld. Het lijkt daardoor dat de 1,5-metermaatregel door de politici niet werd nageleefd maar de regisseur verzekert dat dit slechts gezichtsbedrog is.

Rolverdeling

Door de beschikbaarheid van die ene camera hoefde Arnoud tijdens de vergadering niet zoveel te doen. Des temeer dwong dit de artistieke toneelspelleider tot meer een creatieve voorbereiding. “Maar juist in de beperking toont zich de meester.” glundert de aspirant-regisseur. Hij legt uit dat een regisseur met beperkte apparatuur meer moet spelen met geluid, rolverdeling en compositie om de toeschouwer te boeien. “Neem als voorbeeld nou zo’n onderuitgezakte Maurice IJpelaar van de PvdA. Tegen zoveel ongemotiveerd vertoon twee uur lang, daar kunnen geen honderd camera’s tegenop.” doceert Arnoud. ,,Of de totale desinteresse die Iris Jansen (VPD) tentoonspreidt door continu op haar laptop haar Webwhatsapp open te hebben. Zoveel open en eerlijkheid richting haar kiezers! Dat brengt zo’n karakter echt tot leven. Prachtig.”

“Deze week liet weer eens zien dat de Dongense gemeentepolitiek veel weg heeft van een Griekse tragedie”

Gemeentebode Arnoud van den Broek

Van Gogh

Ook over de compositie was de regisseur tevreden. “Ik heb mij laten inspireren door Van Goghs’ primaire kleurengebruik. De rode burgemeestersstoel onder in beeld. De licht-okergele trui van IJpelaar aan de rechterkant en de blauwe Mariaverschijningen van Schouten en Van Eenennaam op de linkerflank. En dat tegenover al dat zwarte en grijze van de rest politici. Laat ik de verdere symboliek nou maar even achterwege, maar de filmische fijnproever ziet haarfijn welke achterliggende boodschap ik met deze compositie wilde overbrengen.”

Griekse tragedie

Dit filmdebuut was een schot in de roos. De lovende kritieken waren talrijk. Maar de raadsagenda hielp de gelukkige bode ook wel een handje. Als voormalig hoofdbeheerder van sportcomplex van De Salamander viel hij met zijn neus in de boter. “Dat helpt wel mee ja. Een sportregisseur die de regels van het spelletje kent, weet op welke spelers hij moet focussen.” Van den Broek wil zijn regiekwaliteiten daarom graag ook buiten de muren van het gemeentehuis bewijzen. Als inspiratiebron laat hij zich leiden door zijn andere grote interessegebied: de Griekse mythologie. “Wat dat betreft heb ik een goede leerschool met mijn bodewerk. Deze week liet weer eens zien dat de Dongense gemeentepolitiek veel weg heeft van een Griekse tragedie.” concludeert Arnoud.

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email