Parlementaire journalisten initiëren ontwikkelingshulp in Dongen: ‘De Restzetel’

De Restzetel 1-2

De Dongense Dorpsnar

De populaire Radio-1-podcast ‘De Stemming’ start vandaag een ontwikkelingshulppilotproject in de gemeente Dongen. Podcastmakers Joost Vullings (EenVandaag, AVROTROS) en Xander van der Wulp (NOS) gaan met hun succesvolle podcastformat de boer op. De politieke journalisten richten zich specifiek op plaatsen waarbij totale afwezigheid van dualisme in combinatie met overmatige aanwezigheid van collegeverheerlijking de boventoon voeren. Drie Dongense uitverkorenen zijn zes maanden bij de stemmingmakers in de leer geweest en nu klaar om zelfstandig het pilotproject ‘De Restzetel’ te produceren. Luister HIER naar de eerste aflevering en oordeel zelf.

Iedere vrijdag wordt in de politieke podcastserie ‘De Stemming’ de Haagse week doorgenomen. Met scherpe analyses, geruchten en voorspellingen bespreken zij de landelijke ontwikkelingen. Nu de uitgekristalliseerde succesformule op zijn hoogtepunt is, wordt het voor Vullings en Van der Wulp tijd om het populaire format landelijk uit te gaan rollen. Behalve het financiële gewin streven de makers ook naar een ideologisch doel. Zij zien overal om hun heen dat de politieke journalistiek verder onder druk komt te staan. “Communicatieafdelingen draaien propagandashows om het imago van de bestuurders hoog te houden. Coalitiepartijen zijn tijdens debatten bang om ook maar één kritische vraag te stellen. Wij streven naar een open en onafhankelijke medium die door het laten klinken van een kritisch tegengeluid onontwikkelde democratieën op een hoger niveau trekt.” dagdroomt Vullings.

Weekblad

Volgens de parlementaire verslaggevers is de podcast het ideale en eigentijdse medium bij uitstek. “De lokale huis-aan-huisbladen hebben hun beste tijd gehad. Ze liggen volkomen aan het financiële infuus van de gemeenten en adverteerders. Dit resulteert in slappe en kritiekloze eindredacteuren.” constateert Van Der Wulp. Volgens de twee professionals sijpelt dit door naar de politieke verslaggevers die op hun beurt politieke verslagjes van een bedenkelijk schoolkrantniveau neerkrabbelen. ,,Dat leidt tot minder kwalitatieve inhoud, vervolgens tot minder lezers en dus tot lagere advertentieverkoop. Aan zo’n neerwaartse spiraal kan een podcast zich volledig onttrekken. Het is dus een perfect en laagdrempelig medium om ons ideologische doel te bereiken!”

Zendingswerk

De gemeente Dongen is door de stemmingmakers voor de pilot uitgekozen voor het ontwikkelingshulpproject. Zij zagen hier voldoende democratische uitdagingen en verbeterpunten en hebben drie mannen geselecteerd om bij hen in de leer te gaan. Deze uitverkorenen hebben de afgelopen zes maanden de kneepjes van het vak geleerd. Nu ze gekwalificeerd en gefiatteerd zijn, starten ze vandaag met de eerste aflevering. Deze Dongense podcast “De Restzetel” laat de ongehoorde stem klinken en hoopt zo een wekelijkse bijdrage te kunnen leveren aan de democratische ontwikkeling van Dongen. Vullings en Van der Wulp hebben alle vertrouwen in dat het goed gaat komen. Van der Wulp: “Over zes jaar zal er een evaluatie plaatsvinden. In de tussentijd gaan wij met ons zendingswerk door. We gaan naar andere onontwikkelde gebieden. Dit zijn vergelijkbare, achtergestelde plekken waar de democratie een onafhankelijke journalistieke injectie verdient. Zo zijn we nu aan het verkennen wat ons podcast-format in Wit-Rusland kan betekenen.”

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email