Interim-raadsgriffier Cornelissen schrikt van melding openbare raadsvergadering

20200902Grondwet

De Dongense Dorpsnar

Interim-raadsgriffier Toon Cornelissen is geschrokken dat op de Dongense raadsagenda een openbare vergadering staat vermeld. Op donderdag 10 september komt de Dongense gemeenteraad voor het eerst weer officieel bijeen. Het zomerreces is afgelopen en de 21 gemeenteraadsleden zullen die avond eerst in besloten kring vergaderen om daarna pas de publieke tribune te openen voor het volk. De gepensioneerde interim denkt dat het hier om een misverstand gaat. Cornelissen: “Ik heb van mijn voorganger begrepen dat de Dongense communicatie – en werkwijze is om pottenkijkers buiten te houden. Hoe het toch kan dat straks de publieke tribune toegankelijk is, zal tot de bodem worden uitgezocht.”

De interim-raadsgriffier is op 18 augustus gestart met zijn griffiewerk in Dongen. Cornelissen is momenteel ook nog waarnemend griffier van de Limburgse gemeente Bergen. Voor deze duobaan was hij zestien jaar raadsgriffier van Boxmeer en actief lid van de Vereniging van Griffiers. Ondanks zijn jarenlange ervaring verbaasde hij zich dat het in Dongen allemaal net iets anders gaat dan hij gewend is. Cornelissen: “Hier in Dongen geldt een andere gemeentehuismores. Die kenden wij in Boxmeer niet. Althans… niet meer sinds 1874.” De volksvertegenwoordiging komt binnen twee weken, twee keer besloten bijeen. De interim-raadsgriffier gaat onderzoeken wat er in de Nederlandse Grondwet precies staat vermeld met betrekking tot de toegankelijkheid van publiek bij openbare raadsvergaderingen.

De Cammeleur

Op 24 augustus kwam de raad ook al in een besloten bijeenkomst in De Cammeleur bij elkaar. De volksvertegenwoordiging sprak daar zonder aanwezigheid van het volk over het financieel noodlijdende multifunctionele gebouw dat met gemeenschapsgeld in leven wordt gehouden. Op Notubiz – de digitale vergaderagenda van de Dongense gemeenteraad – stond een vragenuurtje geagendeerd waarbij wethouder Jansen en Stichting DonckHuys iedereen uitnodigden voor de bespreking van de halfjaarcijfers. Het verwonderde DonckHuysdirecteur Jurgens dat de geheime bijeenkomst stond geagendeerd op Notubiz. Jurgen Jansen: “Dit is een ijverige griffieafdeling.” De communicatieafdeling van de gemeente Dongen waste haar handen in onschuld. “Organisator Stichting DonckHuys beschouwt deze bijeenkomst als een informeel samenzijn met de raadsleden, met ruimte voor vragen en discussie. Het samenzijn is niet voor pers en publiek toegankelijk. Voor gemeente Dongen is dat vanzelfsprekend.” verklaarde de gemeentewoordvoerder. Ook hierover is Cornelissen geschrokken: “Blijkbaar bepaalt in Dongen het hoogste orgaan niet zelf wanneer iets openbaar is of niet, maar laten ze dat over aan een externe partij. Zoiets heb ik zelfs niet in Limburg gezien!”

Herbenoeming Starmans

Op 10 september vindt er dus weer een besloten raadsvergadering plaats. Dit maal over de herbenoeming van burgemeester Starmans (VVD). Haar benoeming loopt op 4 februari 2021 af. Enkele raadsleden hebben de herbenoemingsprocedure opgestart en zullen de andere raadsleden achter gesloten deuren bijpraten. De oppositie zet vraagtekens bij het democratische gehalte van deze stiekeme bijeenkomst. Van der Heijden (Ouderenpartij): “We vinden dat de burgers het recht hebben om te weten hoe wij beslissen over de voortgang van het burgemeesterschap.” Hij vreest dat de oppositie die avond voor het blok wordt gezet en dat de herbenoeming van Starmans slechts een formaliteit zal worden.

Hamerstuk

De coalitie ziet het aangekaarte probleem niet. Bij PvdA-fractievoorzitter Montens zijn de besloten raadsbijeenkomsten goed bevallen. “Wat heb ik met het volk te maken?!” foetert de volksvertegenwoordiger. Ook Denise Kunst vindt die beslotenheid fijn. De VPD’er: “Ik hoef niet meer na te denken als ik voorlees wat René mij die middag heeft doorgestuurd.” Coalitiegenoot Brooijmans (VVD) sluit zich hierbij aan: “Als het aan mij ligt maken we van alle agendapunten een hamerstuk. Dan kan de volkspartij snel aan het bier en Marina en ik aan de wijn.”

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email