Dongense politici feesten met de traditionele stoelendans

Stoelendans

De Dongense Dorpsnar

Gisteravond hing er in de raadszaal een feestelijke stemming. Dit had enkele redenen. Allereerst kwam de gemeenteraad voor het eerst sinds januari weer fysiek bij elkaar. Ten tweede werd er afscheid genomen van de raadsgriffier Charlotte Visser. Na twee jaar vertrekt ze richting de gemeente Houten. Over wie haar taken gaat overnemen, werd met geen woord gerept. Burgemeester Marina Starmans (VVD) las richting de griffier een inspiratievolle woordweb voor. Toen ze klaar was met het opsommen van karaktereigenschappen, bleek dat dit haar afscheidstoespraak was. Daarna opende de burgermoeder het eindfeest met de stoelendans als traditionele afsluiter.

Om 22:24u sloot Starmans de raadsvergadering maar opende meteen de feestavond. Volgende week is de laatste raadsvergadering, maar die is digitaal. Daarom besloot het college van B&W het eindfeest naar deze avond te plaatsen. Dit jaarlijkse gebruik is een publiek geheim in Dongen en wordt door het college georganiseerd voor de 21 gemeenteraadsleden. Iedere bestuurder heeft hierin zijn of haar eigen taak en neemt dit uiterst serieus. Starmans zorgde voor de gebruikelijke alcoholische consumpties in frisdrankglazen. Ook Starmans’ partijgenoot Petra Lepolder wist de Bourgondische sfeer te raken. Zij ging rond met een schaal vol bitterballen. Gemeentesecretaris Henk van Noort liep onderdanig met de servetjes en cocktailprikkertjes achter de bestuurder aan. Eline van Boxtel (PvdA) versierde de raadszaal. Ook was zij verantwoordelijk voor het ophangen van de ballonnen en slingers en het opstellen van de stoelen.

Rookgordijn

Maar de show werd toch wel gestolen door René Jansen (VPD) die de rol van DJ op zich pakte. Jansen – die  tijdens de raadsvergadering nogal geïrriteerd raakte vanwege terechte raadsvragen over de status van De Cammeleur – kon nu een heerlijk rookgordijn optrekken. Daar had hij speciaal de rookmachine uit de Dongense huiskamer voor geleend. De portefeuillehouder speelde de vermoorde onschuld en blies met het draaien van plaatjes zijn boosheid van zich af. De onschuldige eindverantwoordelijke opende de avond daarom toepasselijk met ‘Blame it on the boogie’. Door dit aanstekelijke nummer van The Jacksons gingen al snel de voetjes van de vloer.

Stoelendans

En na het slowen greep Starmans de microfoon voor een klein dankwoord. Ditmaal geen opsommingen van loze woorden. Starmans: “Mensen, het was een bewogen jaar! Ik ben als VVD’er heel wat gewend qua stoelendans maar wat ik hier ga meemaken, dat kan alleen in Dongen!” De burgemeester haalde toen twee speciale gasten van achter de coulissen: Rolf Vullings en Bea van Beers. Deze voormalige wethouders mochten natuurlijk niet ontbreken bij deze stoelendans. Beiden werden aan hun huidige partijgenoot-wethouder gekoppeld en vormden een duo voor de muzikale danswedstrijd. DJ Jansen startte de hit “Ome Jan” van Willeke Alberti en de wachtgeldwethouder bralde luidkeels met het refrein mee. Na een aantal ronden had de oppositie al veel zetels van de coalitie afgepakt. Dit zorgde nog voor hilarisch onbegrip bij VPD-fractievoorzitter Kunst, die dat totaal niet zag aankomen. Nadat alle raadsleden af waren, bleven de wethoudersduo’s over. Dit was voor Starmans het moment om de stoelendans snel te beëindigen. Gezamenlijk hieven de bestuurders het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was. Ze lieten de rekening liggen voor het volk, bedankten iedereen voor de leuke tijd en stapten in hun auto.

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email