Dongen eerste Nederlandse gemeente met trouwrobot

thumbnail_Chatbot Dongen
Avatar

De Dongense Dorpsnar

Op 10 juni 2020 lanceerde de Dongense burgemeester Starmans (VVD) als eerste Nederlandse gemeente een trouwrobot. De online trouwrobot Gem is een virtuele trouwambtenaar die geprogrammeerd is om huwelijken en geregistreerde partnerschappen binnen vijf minuten te voltrekken. Het pilotproject is een mooie opstap in het verder uitbreiden van de gemeentelijke ambitie om van Dongen dé trouwgemeente van Nederland te maken. Gemeentesecretaris Henk van Noort is daarom ook bijzonder blij met deze trouwrobot. Van Noort: “Ik streef al jaren naar gemeenteambtenaren die totaal emotieloos, kritiekloos en gedachteloos hun handelingen verrichten!”

Vol trots activeerde Starmans de automatische vraagbaak die een nieuwe manier van praten met de inwoners moet bewerkstelligen. Volgens de VVD’er is het gemeentehuis altijd op zoek naar nieuwe communicatievormen om de dienstverlening te verbeteren. Ze was dan ook erg trots dat Dongen de eerste gemeente is om te testen. De ‘nieuwe ambtenaar’ wordt meteen ingezet op afdeling burgerzaken en zal zich voornamelijk bezig houden met het sluiten van huwelijken. Starmans: “Vanwege een onverklaarbare reden is ons trouwambtenarenteam het afgelopen half jaar geslonken. Terwijl het aantal huwelijken binnen onze gemeente alleen maar toeneemt. Tel daar de uitgestelde huwelijken vanwege COVID-19 bovenop en we zien onszelf als trouwgemeente voor een enorme taak staan komend najaar.”

Huwelijk

Om deze opdracht goed uit te voeren, kwam gemeentesecretaris Van Noort met het idee om de chatrobot huwelijken te laten sluiten. “In feite is het sluiten van een huwelijk een puur ambtelijke handeling. Of je nu je rijbewijs komt verlengen, je verhuizing doorgeeft of aan elkaar de eeuwige liefde verklaart. Voor mij is het allemaal hetzelfde. Wat mij betreft heeft het huwelijk niks met trouw en liefde te maken.” aldus de algemeen directeur van de gemeentelijke organisatie. Hij legt de automatische werkwijze van de trouwrobot uit. Zowel bruid als bruidegom verschijnen online bij Gem. De trouwrobot stelt de vraag: “Belooft u getrouw alle plichten te zullen vervullen die de wet aan de huwelijkse staat verbindt? Wat is daarop uw antwoord?” Wanneer de bruid en bruidegom allebei ‘ja’ hebben ingetypt, sluit Gem af met: “Dan verklaar ik als online trouwrobot van de burgerlijke stand van de Gemeente Dongen dat jullie door het huwelijk aan elkaar zijn verbonden.”

“Wat mij betreft heeft het huwelijk niks met trouw en liefde te maken.”

Gemeentesecretaris Henk van Noort

Amsterdam

“Zo zie ik mijn ambtenaren het liefst. Ze zitten niet op vrijdagmiddag op het terras van Janssen&Janssen. Ze voeren mijn bevelen uit en durven zich niet kritisch naar mij te uiten. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik gisteravond een telefoontje vanuit de hoofdstad kreeg. De Amsterdamse burgemeester toont interesse in onze nieuwe ambtenaar en in het bijzonder in onze cultuur op de werkvloer.” verklapt een eerlijke burgemeester. Mocht de pilot een succes zijn dan dagdroomt Starmans al over allerlei andere handelingen die de robot automatisch kan verrichten. De burgemeester denkt hierbij aan het direct verlenen van bouwvergunningen aan bedrijven op het industrieterrein, het kritiekloos overmaken van wachtgeld aan partijgenoten en het goed voorzitten van de raadsvergaderingen. De burgemeester is zichtbaar enthousiast over haar nieuwe aanwinst. ,,Deze ambtenaar is voor mij buitengewoon!”

6 reacties

 1. Avatar Jos Seijsener op 11 juni 2020 om 13:23

  Top verhaal. Klasse !

 2. Avatar best web hosting sites op 6 augustus 2020 om 18:03

  Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was extremely
  long) so I guess I’ll just sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying
  your blog. I as well am an aspiring blog writer but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any helpful hints for newbie blog writers?
  I’d really appreciate it.

 3. Avatar website hosting companies op 7 augustus 2020 om 07:25

  Pretty part of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to say that I get actually enjoyed account your
  blog posts. Any way I’ll be subscribing in your augment or even I fulfillment you access constantly rapidly.

 4. Avatar web hosting reviews op 7 augustus 2020 om 14:55

  When some one searches for his required thing, thus he/she needs to be available that in detail, thus
  that thing is maintained over here.

 5. Avatar best web hosting sites op 10 augustus 2020 om 04:03

  Hello there! This is my first visit to your blog! We are a collection of volunteers and starting a new initiative in a community
  in the same niche. Your blog provided us useful
  information to work on. You have done a outstanding job!

 6. Avatar adreamoftrains web hosting reviews op 10 augustus 2020 om 08:59

  I all the time used to study article in news papers but now
  as I am a user of web thus from now I am using net for posts,
  thanks to web. adreamoftrains best website hosting

Laat een reactie achter

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

 1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
 2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
 3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email