Premier Rutte te laat bij EU-top vanwege telefoontje wethouder Jansen

Nederland, Den Haag, 15-05-2019. Mark Rutte, Minister-president, minister van Algemene Zaken.

De Dongense Dorpsnar

Minister-president Mark Rutte was door een telefoontje met wethouder Jansen (VPD) te laat op een EU-top. Dit pinksterweekend wordt door de 26 Europese regeringsleiders gebruikt om via een conference call de corona-aanpak te bespreken. Rutte verscheen bij deze vergadering een half uur te laat. Hij had namelijk de Dongense wethouder René Jansen aan de lijn. Het was de premier zelf die telefonisch contact zocht met deze lokale bestuurder.

Rutte werd getriggerd door een artikel in BN De Stem dat hem gisteren onder ogen kwam. De titel van het artikel luidde: “Cammeleur wacht op hulp Den Haag.” Financieel wethouder Jansen wenst dat halverwege juni “duidelijk moet zijn hoe groot de financiële hulp is vanuit Den Haag.” De corona-uitbraak bezorgt de noodlijdende Cammeleur extra grote financiële gevolgen. Maar volgens Jansen is het echter nog te vroeg om iets te zeggen over extra steunmaatregelen. Het college van burgemeester en wethouders wil half juni de balans opmaken om daarna actie te ondernemen.

Angela Merkel

Afgelopen maanden ervoer Mark Rutte als een ware achtbaan. Een helse periode die vooral gekenmerkt werd door dieptepunten. “Geen Koningsdag, lege sportvelden, volle IC’s, het bedrijfsleven dat piepend tot stilstand komt. Dat gaat je allemaal niet in de koude kleren zitten.”, biecht de VVD’er op. “Maar toen ik las dat ook De Cammeleur er aan onderdoor dreigt te gaan, ja dan knapt er zelfs bij mij iets.” Nadat de premier weer tot zichzelf was gekomen, greep hij direct zijn telefoon om wethouder Jansen te bellen. “Na zo’n noodkreet weet je: ‘Dit is chefsache!” Daarom moesten Merkel en Macron even op de Nederlandse premier wachten voordat hij aan kon schuiven bij de EU-top. ,,René gaat dan toch echt even voor.”

“Na zo’n noodkreet weet je: ‘Dit is chefsache!'”

Minister-president Mark Rutte

Hoop

Rutte weet als geen ander hoe moeilijk het is om in deze tijden koers te houden door de juiste beslissingen te nemen. Dat de kiezer dat niet altijd begrijpt heeft ook hij meegemaakt. Dit was één van de adviezen die hij heeft meegegeven aan wethouder Jansen. Rutte: “Ik weet hoe de beeldvorming tegen je kan werken. Ik hoop dat de inwoners van Dongen inzien dat René in de toekomst nooit de coronacrisis gaat gebruiken als excuus voor de verslechterde financiële situatie van De Cammeleur.” Volgens Rutte is dat ook niet nodig ,,We weten allemaal hoe goed het ging met dit multifunctioneel gebouw voordat het coronavirus uitbrak.” aldus de immer positief ingestelde premier.

Vergezicht

Het telefoontje richting Jansen was eenmalig, want de VVD-partijleider is een warm pleitbezorger van het subsidiariteitsbeginsel. Rutte heeft alle vertrouwen in zijn lokale partijgenoot Pieter Brooijmans. De Dongense VVD-fractievoorzitter deelde deze week nog zijn visie via de lokale media. Brooijmans riep burgemeester Starmans (VVD) op om “de gevolgen van corona aan te pakken”. Rutte: “Kijk, met het soort van vergezichten en oplossingen van Meneer Brooijmans, win je de oorlog.”

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email