Vrouw ziet geen noodzaak in verzetten klok naar zomertijd

Tijd

De Dongense Dorpsnar

Terneergeslagen. Afgezonderd. Zelfredzaam. Dat zijn de kernwoorden die de afgelopen tijd het leven van Jannie Smeekens (53) typeren. Ze zit door het coronavirus noodgedwongen thuis. Totaal onthand en op zichzelf teruggeworpen. De alleenstaande vrouw ziet daarom geen enkele levensnoodzaak om dit weekend de klok te verzetten naar zomertijd. “Alle dagen en uren lijken op elkaar!”, klaagt Smeekens. Een incident op vrijdagavond dwong haar tot deze beslissing.

Net als veel mensen zit Jannie al een tijdje thuis. In haar dagelijkse leven werkt ze als administratief medewerkster. Maar alle administratie is afgerond en de verwachting is dat er voorlopig ook niks gaat komen. Daar waar de tijd normaal gesproken haar leven beheerst, is nu iedere vorm van druk, haast of stress afwezig. De tijd lijkt geen vat meer op haar te hebben. Ze hoeft geen trein te halen om op tijd op haar werk te zijn. Ze eet wanneer ze honger krijgt. Ze gaat slapen wanneer ze moe is. ,,Het is overleven. Het is ieder voor zich en God voor ons allen!”

Zomertijd

In de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart gaat de klok een uur vooruit. Door de klok te verzetten is het ’s morgens langer donker en ’s avonds juist langer licht. Op zondag 25 oktober wordt de klok weer verzet naar wintertijd. Smeekens verwacht dat haar werkzame leven rond eind oktober pas weer op gang zal komen. Tot die tijd zal ze dus weinig contact hebben met de buitenwereld. Ze twijfelde daarom om de moeite te nemen om de klok te verzetten naar zomertijd. De definitieve keuze om de klokken op wintertijd te houden kwam gisteravond.

“Het is ieder voor zich en God voor ons allen!”

DWDD

Tijdens de allerlaatste aflevering van ‘De Wereld Draait Door’ drong het bij Smeekens door. “Al verging de hele wereld, op één ding kon je rekenen: Matthijs was er iedere werkdag om 19:00u. Hij was mijn steun en toeverlaat. Nu hij vertrekt, voel ik helemaal geen urgentie meer om bij de tijd te leven.” beredeneert de trouwe DWDD-fan. ,,Geen Nico, Jett Rebel, Floortje, Typhoon, Splinter, Eus, Erben, Adriaan, Halina of Tim. Stuk voor stuk visionaire steunpilaren die mij in deze onzekere tijden bij de hand namen omdat ik snakte naar duiding. Hoe ga ik deze klap ooit te boven komen?”

“Hij was mijn steun en toeverlaat”

Weekkalender

Behalve deze grote tegenslag ziet Smeekens ook kleine voordelen. ,,Het verzetten van de wekker op mijn nachtkastje lukte altijd wel. Maar de klokken van mijn DVD-speler, auto en magnetron dat is echt hogere wiskunde. Gelukkig hoef ik die strijd niet meer aan te gaan.” Mocht de keuze goed uitpakken dan wil ze naast de klok nog verder gaan met haar experiment. ,,In de afgelopen weken ben ik ook ieder besef van de dagen kwijt geraakt. Ik zit eraan te denken om ook de weekkalender uit mijn leven te verbannen.”

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email