10.756 van de Dongense huishoudens is geen miljonair

Geld18032020

De Dongense Dorpsnar

In de gemeente Dongen zijn er 10.756 huishoudens met ieder een vermogen dat minder is dan €1.000.000,-. Dit maakt hen geen miljonair. Dat is 97,6% van het totaal aantal Dongense huishoudens. Dat blijkt uit de jaarlijkse cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). In de landelijke ranglijst komt Dongen daardoor op de 239ste plek van de 355 Nederlandse gemeenten. Dit is dus niet in de middenmoot. “Ronduit een schande voor het gewoonste dorp van Nederland!”, foetert PvdA-fractievoorzitter Montens.

De PvdA’er heeft, zoals gebruikelijk, zijn feitenkennis goed op orde. ,,Het gemiddelde jaarinkomen per Dongense inwoner is €25.800 bruto. Dat is op zich een keurig gemiddelde. Maar dat geldbedrag geeft enigszins een vertekend beeld. Dongen telt namelijk 20.700 inkomensontvangers. Dat betekent dat het gemiddelde inkomen per inkomstenontvanger €31.500 is.” becijfert Montens. En daar begint volgens hem de ellende.

“Ik praat dan heel veel, maar zeg dan heel weinig.”

Miljonair

Het CBS heeft berekend dat naast die 10.756 niet-miljonairs-huishoudens er ongeveer driehonderd miljonairs-huishoudens zijn. Door deze kapitaalkrachtigen belandt Dongen niet in de felbegeerde middenmoot. Martin Montens: “Al mijn standaard toespraken voor ieder willekeurige gemeenteraadsvergadering kan ik wel weggooien. Ik laat geen mogelijkheid liggen om, als sociaal-democraat, altijd erin te fietsen dat Dongen zo gewoon is gebleven.” Het raadslid verklapt dat naast ‘In Dongen doen we dingen samen’ en ‘Het Dongense DNA’ de verwijzing naar Dongen als gewoonste dorp in zijn top drie staat van toespraakclichés. ,,Dat soort teksten liggen bij de toehoorders lekker in het gehoor. Ik praat dan heel veel, maar zeg dan heel weinig. Ideaal voor een coalitiepartij.”

Onroerendezaakbelasting

Volgens de PvdA’er is er maar één oplossing om er voor te zorgen dat hij gewoon in holle frases en clichés kan blijven spreken. Eerst overwoog Montens om de OZB voor de driehonderd miljonairs nog meer te verhogen. Bijkomend voordeel is dat dan het miljoenentekort, dat deels door de PvdA is veroorzaakt, verkleind kan worden. Toch ziet hij daar van af. Het lijkt de PvdA’er effectiever om de huishoudens die rond moeten komen van het sociaal minimum te dwingen om meer belasting te betalen. ,,Het aantal huishoudens dat rond moet komen van een sociaal minimum is in Dongen veel meer dan slechts dat handjevol miljonairs. Als we de minima verplichten om meer belasting te laten betalen, komt onze gemeente weer in de middenmoot, blijft Dongen het ’t gewoonste dorp van Nederland en hoef ik mijn standaard toespraken niet aan te passen.” aldus de sociaal-democraat.

Gratis ontvangstservice

Als eerste de actuele artikelen van de Dongense Dorpsnar ontvangen?

Meld u aan voor de Dongense-Dorpsnar-Whats-Appverzendlijst!

Driestappenplan: 

  1. Voeg de Dongense Dorpsnar (06 82 92 71 38) toe als een nieuw contactpersoon;
  2. Stuur naar de Dongense Dorpsnar een Whatsapp bericht met uw naam;
  3. Ontvang van de Dongense Dorpsnar een bevestiging.

Klik hier voor de volledige instructie.

Tip de redactie

Invalid Email